Kryptovaluutta-kuukausi, osa 1: Kryptovaluuttojen verotus muuttui

Kryptovaluutat ovat jo vuosia kiinnostaneet aktiivisia sijoittajia. Sijoitusmahdollisuuksia on valtavasti ja uusia valuuttoja ilmestyy viikottain. Monille kryptovaluutoille on tavallista melko suuri arvon heilahtelu hyvin lyhyenkin ajan sisällä. Jatkuva kurssiheilahtelu antaa mahdollisuuden nopeiden voittojen saamiseen, kunhan osto- ja myyntitapahtuman välillä kurssi on ollut nouseva. Aktiivinen kaupankävijä voi ns. ”treidaamalla” tehdä hyvän tilin ostamalla ja myymällä valuuttaa oikeina hetkinä.

Treidaaminen tapahtuu tavallisesti niin, että sekä osto- että myynti tehdään kryptovaluutasta toiseen, esimerkiksi BitCoinilla ostetaan Ethereumia, joka sitten vaihdetaan sopivalla hetkellä takaisin BitCoiniksi. Tällaisen kaupankäynnin hyvä puoli on ollut, ettei arvonnousu johda veroseuraamuksiin ennen, kuin valuutta esim. aikanaan vaihdetaan takaisin reaalivaluuttaan, kuten euroiksi.

Kryptovaluutan kanssa aktiivisesti kauppaa käyvien henkilöiden tilanne verotuksessa on kuitenkin vuoden 2018 toukokuun lopulla tiukentunut. Aiemmin vero tuli siis maksettavaksi vasta, kun kryptovaluuttaa vaihtaa takaisin normaalivaluutaksi tai sitä käytetään esim. hyödykkeiden maksuvälineenä. Verohallinnon uuden linjauksen myötä myös tavallinen kryptovaluuttojen välinen valuuttakauppa realisoi mahdollisen arvonnousun. Sen sijaan arvonlaskua ei edelleenkään saa vähentää verotuksessa.

Verohallinnon uusi ohje annettiin jo 29.5.2018, mutta siitä tiedotettiin vasta heinäkuussa. Katso uusi ohje täältä.