Kryptovaluutta-kuukausi, osa 3: Miten kryptovaluuttojen arvo määräytyy?

Lyhyt vastaus on: kysyntä ja tarjonta markkinoilla. Kysyntään ja tarjontaan taas vaikuttavat monet tekijät, kuten valuutan saatavuus, kryptovaluuttojen suhteellisen pieni vaihdantavolyymi (vrt. esim osakekauppa), markkinoille päivittäin tulevien uusien käyttäjien määrä, mahdollinen hintamanipulaatio ja niin edelleen. Uuden kryptovaluutan tai -tokenin ilmaantuessa markkinoille sen hintavaihtelu voi etenkin alussa olla melko suurta, kunnes arvo sitten vähitellen alkaa asettua jollekin tasolle.

BitCoinia on tavallisesti pidetty suhteellisen varmana kryptovaluuttana, joka pitää arvonsa ja jonka arvolle voi jokseenkin turvallisesti odottaa tasaista kasvukehitystä. BitCoinin arvo oli huipussaan 2017 joulukuussa noin 20.000 dollarissa, mutta sen jälkeen arvo on käynyt jo alle 6.000 dollarissa. Huippuaikana BitCoinia oli liikkeellä yhteensä lähes 300 Mrd arvosta, mutta tällä hetkellä markkinoiden kokonaismäärä on reilu kolmannes siitä.

Kaikkien kryptovaluuttojen arvoon vaikuttaa markkinoille aika ajoin syntyvä epävarmuus kryptovaluuttojen tulevaisuudesta. Epävarmuutta ovat aiheuttaneet etenkin kryptovaluuttoihin kohdistuneet negatiiviset uutiset, esimerkiksi Facebookin ja Twitterin mainostamiskiellot sekä useiden valtioiden lainsäädännön mahdolliset muutokset, jotka pahimmillaan voisivat jopa sulkea markkinat tietyllä alueella.