Muistilistat-teemakuukausi, osa 1: Perunkirjoitus

Elämä ja elämän eri tilanteet ovat täynnä hetkiä, jolloin on paljon tehtävää ja muistettavaa. Läheisen kuolema tai avioeron läpikäyminen ovat rankkoja vaiheita, jolloin on paljon käytännön muistettavia asioita, vaikka sisällään käy läpi suurta surua. Toisaalta elämässä on usein paljon mukavia asioita, kuten uuden yrityksen perustaminen tai lapsen syntymä, jolloin kaiken uuden edessä voi myös unohtaa hoitaa käytännön asioita. Marraskuun teemaksi olemme valinneet muistilistat ja koonneet teille tärkeimmät tärpit elämän varrelle.

Perunkirjoitus pidetään vainajan kuoleman jälkeen ja perukirjaan kirjataan kaikki vainajan ja mahdollisen lesken varat ja velat, jotta verohallinto voi määrittää omaisuuden määrän perintöverotusta varten. Perukirjaa varten tarvitaan tiedot perillisistä ja mahdollisista testamentinsaajista, jotta verohallinto voi kohdistaa perintöveron oikeille henkilöille.

Perukirjaa varten tarvitaan sukuselvitys vainajasta. Sukuselvitys tarkoittaa käytännössä katkeamatonta ketjua virkatodistuksista seurakunnilta tai maistraatista. Lisäksi perukirjaan tarvitaan tiedot mm. mahdollisesta avioehdosta ja testamentista. Perunkirjoitusta varten kannattaa säästää kaikki kuitit ja laskut esimerkiksi hautajaisista ja muistotilaisuudesta, sillä ne voidaan kirjata perukirjassa pesän velkoihin.

Perunkirjoitus on pidettävä kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuoleman jälkeen. Verohallinnolta voi hakea lisäaikaa perunkirjoituksen toimittamiselle. Lisäaikaa saatetaan tarvita esimerkiksi silloin, kun vainaja on asunut ulkomailla, jolloin virkatodistus joudutaan hankkimaan myös paikalliselta viranomaiselta.