IPR Summer School 2018 kokemuksia

Minut hyväksyttiin osallistumaan opiskelijana viikon kestävään IPR Summer Schooliin 2018, joka järjestettiin jo viidettä kertaa Helsingissä. Summer School on suunnattu pääasiassa opiskelijoille, alan harjoittajille ja immateriaalioikeuksista innostuneille. Sen järjestäjänä toimii IPR University Center, joka on kuuden suomalaisen yliopiston välinen erillislaitos ja Suomen ainoa immateriaalioikeuksiin erikoistunut koulutuksen tarjoaja. Opiskelijoiden onkin mahdollista saada viisi opintopistettä Summer Schoolin suorittamisesta.

Viikon ohjelmaan sisältyi erilaisia immateriaalioikeuksiin liittyviä tapahtumia ja seminaareja, joissa pääsi kuulemaan sekä kotimaisten että ulkomaalaisten aineettomien oikeuksien asiantuntijoiden opetusta ja mielipiteitä. Omasta mielestäni tapahtumien ja seminaarien aiheet olivat äärimmäisen mielenkiintoisia ja ajankohtaisia. Viikkoni huippukohtia olivat mm. vierailu Teostolla, seminaari tekoälystä ja immateriaalioikeuksista sekä seminaari välimiesmenettelystä ja sovittelusta alalla. Tämän vuoden pääteemana toimi selkeästi se, kuinka immateriaalioikeuksien sääntelyyn kohdistuu voimakkaita muutospaineita digitalisaation myötä.

IPR Summer School täytti kaikki odotukseni ja ehkä vielä vähän enemmän. Viikon aikana pääsin oppimaan paljon uutta sekä syventämään aiempaa osaamistani immateriaalioikeuksista. Summer School oli myös loistava tilaisuus tavata ja tutustua muihin opiskelijoihin ympäri puolelta maailmaa. Minulle arvokkainta oli mahdollisuus keskustella aiheista ja jakaa omia ajatuksia muiden IPR intoilijoiden kanssa. Kaiken kaikkiaan IPR Summer School oli kokemuksena hyvin inspiroiva ja unohtumaton. Jos immateriaalioikeudet kiinnostavat, kannattaa Summer Schooliin ehdottomasti hakea ensi vuonna.

Immateriaalioikeus oikeudenalana edellyttää monipuolista tietoa ja osaamista – ei vain pelkästään oikeustieteiden opintoja. Kaikkia immateriaalioikeuksiin liittyviä kysymyksiä ja ongelmia ei ole mahdollista ratkaista esimerkiksi ilman teknistä ja taloudellista tietämystä. Monitieteellisen tutkimuksen ja eri tieteenalojen välisen yhteistyön merkitystä ei voi korostaa riittävästi. Siksi suosittelen lämpimästi IPR Summer Schoolia myös muiden tieteenalojen opiskelijoille, jos immateriaalioikeudet kuuluvat kiinnostuksen kohteisiin.

Jos kiinnostuit, voit lukea lisää aiheesta IPR Summer Schoolin ja IPR University Centerin verkkosivuilta:

https://iprsummerschool.com

https://ipruc.fi/koulutus-tapahtuma/iprsummerschool2018/