Toukokuussa 2016 hallituspuolueet kertoivat päässeensä sopuun alkoholilain muutoksista ja uudistukset kirjattiin uuteen lakiluonnokseen. Muutoksillaan hallituspuolueet kertoivat pyrkivänsä vähentämään alkoholin haittoja ja parantamaan elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä.
Uudistuksen seurauksena Alkot saisivat olla pidempään auki, kotona saisi valmistaa alkoholia käymisteitse ilman erityisehtoja ja lupaa, pienpanimot saisivat myydä vahvoja oluita suoraan valmistuspaikalta, anniskeluluvan saanut ravintola voisi pelkällä ilmoituksella anniskella myös erilaisissa tapahtumissa ja 16-vuotias saisi valvottuna myydä alkoholia. Nykyisen lain mukaan alkoholia saa myydä vain 18 vuotta täyttänyt, ellei hän ole alan opiskelija.
Suurin muutos lakiehdotuksessa on kuitenkin 5,5-prosenttisten nelosoluiden, vahvojen siiderien ja lonkeroiden sekä niin sanottujen ”limuviinojen” pääsy vähittäiskauppojen hyllyille. Nykyisen alkoholilain mukaan kaupoissa saa myydä vain käymisteitse valmistettuja, korkeintaan 4,7-prosenttisia alkoholijuomia. Kauppojen myyntiaikoihin ei ehdotettu muutoksia, joten alkoholijuomia saisi jatkossakin myydä vain klo 9-21 välillä.
Uudella lakiehdotuksella halutaan keventää myös anniskelupaikkoja koskevaa lainsäädäntöä sen ollessa nykyisellään erityisen tiukkaa. Voimassa olevan alkoholilain mukaan ravintolat saavat anniskella ainoastaan klo 9-1.30 välillä. Pidemmälle aukioloajalle on haettava lupaa Aluehallintovirastolta ja lupa myönnetään vain kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Anniskelupaikassa alkoholia saa anniskella vain lupaviranomaisen hyväksymällä anniskelualueella, joka on rajattu selvästi. Anniskeltu alkoholijuoma on nautittava rajatulla anniskelualueella ja juoman kuljettaminen anniskelualueen ulkopuolelle on kielletty.
Mikäli lakiehdotus menee läpi, ravintoloilla olisi jatkossa vain yksi nykyistä A-lupaa vastaava anniskeluoikeus, alkoholia saisi myydä asiakkaille myös mukaan (prosenttiraja sama kuin kaupoissa), aidat anniskelualueiden rajoilta poistuisivat, ravintolan vuorovastaavan pätevyydestä ei esitettäisi enää erityisiä vaatimuksia, happy houria saisi taas mainostaa ja valomerkki voisi siirtyä jopa neljään pelkällä ravintolan tekemällä ilmoituksella. Lisäksi asiakkaille saisi myydä alkoholia myös velaksi, eikä myytävien annosten kokoa enää säädeltäisi.