Muistilistat-teemakuukausi, osa 3: Yrittäjän muistilista

Yrittäjän muistilista voi tuntua loputtomalta, sillä varsinkin alkuvaiheessa on paljon muistettavaa ja tehtävää. Juridisesta näkökulmasta kannattaa heti ensimmäisenä olla tietoinen siitä, että kirjanpito on hallinnassa. Jos kirjanpitoa ei tee itse, kannattaa olla yhteydessä tilitoimistoon, josta saa lisäohjeita.

Yrittäjänä tulee tehtyä useita sopimuksia, joten sopimukset kannattaa tehdä joko asiantuntijan avustuksella tai niihin kannattaa perehtyä huolellisesti itse. Jos käyttää usein saman sisältöistä sopimusta asiakkaiden kesken, voi käyttää sopimuspohjaa tai yleisiä ehtoja sopimuksen osana. Jos yrityksessä on useita osakkaita, osakkaiden kesken kannattaa tehdä osakassopimus. Olipa kyse mistä tahansa sopimuksesta, se kannattaa tehdä kirjallisesti.

Jokainen toimiala on omanlainen, mutta ongelmatilanteita on alalla kuin alalla. Kannattaa miettiä heti, miten toimii, jos asiakkaan tai yhteistyökumppanin kanssa tulee ongelmia. Ongelmat on hyvä pyrkiä ratkomaan sopimalla, mikäli vain mahdollista. Oikeudenkäyntejä varten voi hankkia oikeusturvavakuutuksen, jolloin esimerkiksi omat oikeudenkäyntikulut eivät jää kokonaan yrityksen maksettavaksi. Oikeusturvavakuutuksista sisällöstä ja niiden ehdoista voi kysyä tarkempia tietoja vakuutusyhtiöistä.